Brânzeturi celebre
Nu există zonă în ţara noastră în care să nu se consume brânză într-un fel sau altul. Fie că este telemea, caş, caşcaval sau “de burduf”, brânza îşi găseşte locul nemijlocit în cămările românilor.
Brânza de burduf, în special brânza de Bran este una dintre specialităţile culinare româneşti, preparate tradiţional la stâna de munte.
Este un produs tradiţional, poate cel mai vechi sortiment de brânză fabricat în România. Acest produs deosebit se fabrică prin frământarea caşului maturat din lapte de oaie şi vacă, adăugându-se sare pentru gust, aromă şi conservare.
Telemeaua este un fel de brânză românească, făcută din lapte de vacă sau de oaie. Se poate asemăna cu brânza feta grecească. De obicei este sărată, iar conţinutul tipic de grăsime este de 25%, iar de apă de 50%. Brânza parcurge o perioadă de maturizare în saramură, în care se poate păstra mai multe luni.