Pastrama de oaie
Este o tradiţie ca, la început de toamnă, românii să mănânce pastramă de oaie. De ce însă pastramă de oaie? Pentru că septembrie este luna în care turmele sunt coborâte de pe păşunile alpine, iar oile sunt aduse în sat şi înapoiate stăpânilor de drept.
Acest ritual, coborârea oilor de la munte, altădată desfăşurat doar în prezenţa locuitorilor satului, este însoţit acum de adevărate serbări câmpeneşti, cu program de muzică populară, dar şi cu un adevărat festin, fiind transformat într-un veritabil festival prin care sunt atraşi şi turiştii.
La Bran un astfel de moment este sărbătorit prin intermediul festivalului ”Răvăşitul oilor” care are loc la sfârşitul lunii septembrie.
La astfel de manifestări sunt degustate mai multe sortimente de brânză, dar şi pastramă de oaie. Cu ocazia coborârii oilor de la munte sunt sacrificaţi berbecuţi, după cum primăvara sunt sacrificate preponderent oile sterpe.
Pastrama de oaie, friptă pe grătar este servită caldă pe un platou pe care trebuie să se mai afle mămăligă, brânză de burduf, castraveţi muraţi sau gogoşari în oţet şi nu în ultimul rând trebuie să încercaţi cu un vin roşu sec sau demisec!