Drumul florilor de munte
Traseul „Drumul florilor de munte” porneşte din Bran, trece prin satul Poarta până la Faţa Frumoasă din munţii Bucegi, punctul final al acestui traseu. Aceasta este zona în care se întâlneşte Rododendronul, floare ce creşte doar în zonele alpine şi subalpine.
Rododendronul este un arbust înalt până la 50 cm, cu ramuri lungi, puţin ramificate. Lujerii tineri sunt acoperiţi cu glande solzoase ruginii. Frunzele sunt alterne, îngrămădite spre vârful lujerilor, persistente, tari, pieloase, eliptice, ovat (în forma unui ou) eliptice sau alungit eliptice, de 1-2(3) cm lungime şi 5-12 mm lăţime, la bază cuneat (cu baza laţită, mai lung decât lat, şi lent ascuţit înspre vârf) îngustate, cu margini întregi şi revolute (însucite în afară), glabre (nepăroase), pe dos cu glande solzoase ruginii. Flori roşii purpurii sau roz aprins, rar albe, aşezate câte 6-10 în raceme umbeliforme terminale. Fruct de 5-7 mm lungime, dehiscent prin 5 valve, cu numeroase seminţe lungi de 1 mm. Înfloreşte în iunie-iulie, dar prezintă de multe ori şi o înflorire târzie în septembrie octombrie, de aceea este recomandat ca acest traseu să se practice în perioada de vară.
Din aceste flori se pot obţine ceaiuri dar şi dulceaţă care este asemănătoare cu cea de trandafiri.
Florile viu colorate şi parfumate care împodobesc munţii formează covoare sau pâlcuri, emană miresme care te fac să visezi. Un spectacol pentru care merită să faci o tură.
|