loading ...
PLANIFICATOR VACANȚĂ CONTACT
RO
ro hu en de fr
DESCOPERĂ
Fiecare localitate din Bran-Moieciu-Fundata are propriul farmec şi oferă propriile sale aventuri unice. Alege o localitate din listă şi află mai multe despre toate posibilităşiie de cazare, masă şi petrecere a timpului liber.
 
EXPLOREAZĂ
Găseşte un motiv de distracţie sau sărbătorire în zona Bran-Moieciu-Fundata, parcurge lista atracţiilor şi activităţilor pe care ţi le-am pregătit cu mare drag şi adaugă–l pe lista ta cu ce "trebuie să văd" şi "trebuie să fac". Că e vară, că e iarnă, la noi cu siguranţă nu o să te plictiseşti.
 
ADMIRĂ
Ultima fotografie adăugată
recept1.jpg
vezi toate fotografiile
Fotografia săptămânii
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
vezi fotografiile recomandate
REZERVĂ
Rezervă şederea, activitatea sau pachetul tău turistic prin noi şi bucură-te de avantajele cardului turistic GRATUIT.
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
ro hu en de fr ×

Cabana Plaiul Foii - Refugiul Șpirla - La Zaplaz - La Lanţuri - Vârful La Om

Date generale
Tip traseu traseu de drumeţie
Cursul traseului dus intors
Înveliş traseu
Area Munţii Piatra Craiului
Adăugat de Asociaţia Bran-Moeciu-Fundata
Data creării 2014-10-27
Punct de pornire Cabana Plaiul Foii
Punct de sosire Vârful La Om
Zona turistică Transilvania
Bran-Moieciu-Fundata
Rucăr Bran
Date technice
Simbol
Lungime 5.5 km
Durata (hh:ss) 6:00
Dificultate înalt
felszereltseg mediu
Sezonalitate iarna nu
Diferenţă de alt. (m) 1347 m
Altitudine minimă (m) 859 m
Altitudine maximă (m) 2206 m
Calorii arse (kal) -
Evaluarea traseului
Stare traseu
Peisaj
Condiţie fizică
Technică
Distracţie
Date statistice
Vizualizare 833
Descărcare 693
Descriere traseu

Cabana Plaiul Foii (849 m)- Refugiul Șpirla(1420 m) - La Zaplaz ( 1640 m)- La Lanţuri - Vârful La Om( 2238 m)

  

Traseul a fost marcat pentru prima oară de FDeubel în 1887, fiind cel mai vechi traseu marcat din ţară şi considerat, încă de pe atunci, ca fiind cel mai dificil traseu din Carpaţii Româneşti.

Traseul porneste de la Cabana Plaiul Foii spre refugiul Spirla . De aici ne continuăm drumul pe culmea ce constituie cumpăna de ape între Valea Şpirla (spre stânga) şi Valea Bârsa Tămaşului (spre dreapta), privind cu îngrijorare către abruptul de care ne apropiem. După aproximativ 10 minute, ajungem la o bifurcaţie a potecilor.Spre stânga, continuă traseul nostru care, imediat iese din pădure şi ajunge la baza unui grohotiş. Urcăm cu greutate prin grohotişul instabil şi după 15 minute, ajungem în punctul numit La Zaplaz (1640 m), unde admirăm frumoasele arcade sculptate în perete, de intemperii. Aici întâlnim o nouă bifurcaţie a traseelor turistice. Ne continuăm drumul spre stânga şi după un scurt urcuş, ajungem în dreptul unui jgheab numit Hornul de la Lanţuri. De aici începe porţiunea dificilă a traseului, care cere multă atenţie şi concentrare. În timpul urcuşului trebuie să avem grijă la prize, să nu dislocăm pietre, căci rocile sunt friabile, ceea ce ar periclita integritatea corporală a celor aflaţi în urma noastră. Locurile expuse, în general rupturile de pantă, sunt asigurate cu cabluri (în total 9 cabluri) care ne ajută la urcare sau la coborâre. Vara traseul nu este recomandat pe vreme nefavorabilă.

Angajându-ne în urcuş intrăm într-o lume de basm. Suntem uimiţi de măreţia pereţilor verticali, de lumea de ţancuri şi muchii, de vâlcelele cu grohotiş sau brânele pline cu flori. Cu puţin noroc şi dacă nu facem gălăgie, putem zări chiar şi caprele negre. Acest relief se datorează exclusiv rocilor calcaroase, mai precis, proprietăţii acestora de a fi solubile, relieful carstic fiind opera exclusivă a dizolvării. În această zonă, stiva de calcare atinge cea mai mare grosime din masiv (aproximativ 600 m). După ce depăşim şi al 8-lea cablu, locurile devin mai primitoare, panta se mai îndulceşte şi ne putem permite un scurt popas şi un rapid tur de orizont.

Spre dreapta vedem culmile împădurite ale munţilor Ţaga, iar spre stânga masivul Iezer - Păpuşa. În plan îndepărtat se disting culmile munţilor Făgăraş. Ne reluăm urcuşul şi curând ajungem în dreptul unei brâne, unde poteca este intersectată de Brâul de Mijloc (1890 m) în lungul căruia se desfăşoară un frumos traseu nemarcat. În partea finală a urcuşului, ne căţărăm de-a lungul unui jgheab pietros, ajutându-ne şi de ultimul cablu montat pe traseu şi poposim în Şaua Grindului(2150 m) aflată pe creasta Pietrei Craiului după aproximativ 2 ½ - 3 ore de la refugiul Şpirla (stâlp indicator).

Pe creasta, ne continuăm drumul spre stânga, însoţiţi acum şi de marcajul punct roşu şi după aproape 350 m de urcuş, ajungem pe cel mai înalt vârf din masiv, vârful La Om sau Piscul Baciului (2238 m).




 

 

 

 

 

 

 

POI Raza km
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...