Sărbătoarea tradiţională „Măsura Laptelui" este sărbătoarea pastorală unde proprietarii de animale, după numeroase activităţi practice cu specific pastoral, precum construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, merg la stână şi împreună cu baciul măsoară cantitatea de lapte obţinută în vederea stabilirii cantităţii de produs (brânză, urdă, telemea) ce o va prima până la sfârşitul verii de la acesta.
Sărbătoarea „Măsura Laptelui”, care are loc la Șirnea, este un eveniment la care veţi „gusta” din lumea pierdută a ciobanului român (mâncare tradiţională, muzică populară, cursuri de dans popular, scene de viaţă cotidiană, jocuri pastorale). După numeroase activităţi practice cu specific pastoral, precum construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, urmează măsurarea laptelui în vederea stabilirii cantităţii de brânză care se cuvine fiecărui proprietar de animale, toamna, la spargerea stânei.
Această sărbătoare îşi propune să reînvie tradiţiile locale, să prezinte satul Șirnea turiştilor cu varietatea şi autenticitatea tradiţiilor sale. Din farmecul acestei sărbători, nu lipsesc nici vestitele preparate culinare ale oierilor de la stânile din strungile Carpaţilor şi un program folcloric special”