Castelul Bran
Castelul Bran, construit pe o stâncă aşezată de-a curmezişul văii, domină locurile. Actul de construcţie al cetăţii e datat 19 noiembrie 1377. Concepută ca o cetate de graniţă având şi vama aici, lungi perioade de timp cetatea a aparţinut de Braşov, sporind visteria oraşului. Cetatea avea patru turnuri, iar intrarea se făcea pe un pod mobil. Portaluri gotice, scări înguste (unele tainice) săpate în piatra, încăperi boltite, arcade şi alte elemente arhitectonice fac un ansamblu deosebit. Faima locului a crescut de-a lungul timpului datorită artei feudale prezente aici (picturi murale din 1512) şi a exponatelor: arme (un tun din 1601), covoare şi piese de mobilier care reprezinta stilurile Renaşterii şi Barocului, sala de muzică cu elemente gotice.
Castelul Bran s-a bucurat de multă atenţie mai ales în perioada când acesta a aparţinut familiei regale româneşti. Legenda care a sporit renumele castelului a fost cea a lui Dracula, asociat domnitorului român Vlad Țepeş. În parcul castelului a fost amenajat un muzeu etnografic care evocă viaţa localnicilor din zona satelor brănene.
Sunt expuse colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri, iar muzeul satului, aflat în curtea castelului, vă invită să porniţi la o călătorie prin timp pentru a vedea cum trăiau şi se gospodăreau ţăranii ce locuiau în culoarul Rucăr-Bran şi să cunoaşteţi tradiţiile şi evenimentele importante din viaţa lor.